Highlevel EU-Celac meeting noodzakelijk voor bestrijding wereldwijd drugsproblematiek

Highlevel EU-Celac meeting noodzakelijk voor bestrijding wereldwijd drugsproblematiek

05-06-2019

Suriname maakt zich samen met andere landen sterk om het wereldwijde drugsproblematiek het hoofd te bieden. In dit kader organiseert Suriname in juni dit jaar een highlevel EU-Celac meeting. Minister Stuart Getrouw van Justitie en Politie stelt in gesprek met het Nationaal Informatie Instituut dat deze meeting van eminent belang is. Met alle andere participerende landen zal van gedachte worden gewisseld, welke stappen te ondernemen ter bestrijding en indamming van de drugsproblematiek.

De participatie van Suriname aan deze high-level meeting is noodzakelijk. “Suriname wordt gezien als doorvoerstaat of doorvoerhaven. Wij produceren niet. Dat gebeurt in Latijns-Amerika en via Suriname gelukt het mensen soms om de drugs door te voeren naar Europa, Amerika en Zuid-Afrika. Vandaar dat die samenwerking van eminent belang is.” Meeting onder supervisie van het Nationaal Drugsmasterplan, welke is geformuleerd is op basis van de gedragsverplichtingen waaraan Suriname ook moet voldoen.

Minister Getrouw noemt EU-Celac een samenwerkingsmechanisme, welke tot stand is gebracht tussen de Europese Unie, de Latijns-Amerikaanse landen en de Caraïbische staten. “Het mechanisme heeft tot doel om het wereldwijde drugsproblematiek aan te pakken.” Suriname behoort tot de Celac en is uitgewezen als de gastheer van deze meeting. Een uitwisseling zal plaatsvinden van de best practices en bad practices om te komen tot het aanscherpen van het drugsbeleid, zegt de justitieminister.

  1. “Alles valt en staat met de samenwerking tussen de verschillende actoren.” Suriname heeft onder een goede samenwerking met onder andere de Drug Enforcement Administration (DEA), de United Nations Office on Drugs and Crime (UNODC) en Inter-American Drug Abuse Control Commission (Cicad). Deze samenwerking is volgens minister Getrouw hoognodig, omdat wij als land het drugproblematiek niet alleen aankunnen. Op vrijdag 31 mei heeft het Directoraat Nationale Veiligheid in aanloop naar de meeting een sessie gehad met de media. Deze groep moet zich registreren om toegang te hebben tot deze meeting.