Nieuwe Maximale verkoopprijs van Ureum vastgesteld op SRD160/165

Nieuwe Maximale verkoopprijs van Ureum vastgesteld op SRD160/165

16-06-2019

De minister van Landbouw Veeteelt en Visserij, Rabin Parmessar, heeft zojuist overeenstemming bereikt met het rijstbedrijf D. Ramadhin en Sons in het district Nickerie, over de nieuwe maximale verkoopprijs van Ureum. Deze overeenstemming is in een verklaring getekend door minister Parmessar en Bhagwatpersad Ramadhin, directeur-eigenaar van het rijstbedrijf dat ureum importeert. De nieuwe maximale verkoopprijs van Ureum 46% per zak van 50 kg, is vastgesteld op SRD 160,-; Bij de Algemene Haven Nieuw Nickerie en het Rijstbedrijf D. Ramadhin en Sons is de maximale verkoopprijs SRD 165. Het Ureum zal deze week beschikbaar zijn voor de verkoop.

Boeren klagen reeds geruime tijd over de onstabiele prijzen die importeurs hanteren voor dit product. Het vorig seizoen was de prijs SRD 175,- voor een zak kunstmest en de afgelopen weken was de prijs gestegen naar SRD 225,-. Met deze significante verlaging van dit belangrijk kunstmest betekent dit dus minder onkosten voor de padieverbouwers en dit kan zorgen voor een verhoogde productie. In het verlengde daarvan kan het ook zorgen voor een grote winstmarge. De importeur heeft zich garant gesteld, om voldoende kunstmest in voorraad te hebben voor dit seizoen, welke geldt voor de periode tot september 2019. In de overeenkomst staat dat het ureum genoeg zal zijn voor de bemesting.  Ureum is derhalve één van de belangrijke inputs binnen de rijstsector.

Minister Parmessar benadrukt eveneens dat de regering er alles aan zal doen om de verhoging van de productie ter hand te nemen. “De productie van zaaizaad op 500 hectare areaal te Wageningen is weer een kleine stap voorwaarts in het wegmaken van de problemen in deze sector”, aldus de bewindsman. Tijdens deze meeting zat ook de raadsadviseur Ramon Abrahams aan.