Premier Allen Chastanet van St. Lucia opent 40ste reguliere Caricom meeting

Premier Allen Chastanet van St. Lucia opent 40ste reguliere Caricom meeting

04-07-2019
Onder voorzitterschap van premier Allen Chastanet van Saint Lucia is de 40ste Caricom-vergadering van staatshoofden en regeringsleiders van start gegaan. De meeting is aangevangen op 3 juli en duurt tot en met 5 juli 2019. De premier beschouwt het als een grote eer om deze 40ste  vergadering van de conferentie van de hoofden van de Caribische gemeenschap te leiden. Hij opende zijn inleiding door de vertrekkende voorzitter, premier van Saint Kitts en Nevis, Timothy Harris, te bedanken voor zijn rentmeesterschap van de organisatie in de afgelopen zes maanden en de leden welkom te heten. Vicepresident Michael Ashwin Adhin vertegenwoordigt de president van Suriname, Desire Delano Bouterse, tijdens deze vergadering. Minister van Buitenlandse Zaken, Yldiz Pollack – Beighle maakt ook deel uit van de Surinaamse delegatie te st. Lucia. 

Premier Allen Chastanet vindt deze gelegenheid van groot belang voor Saint Lucia, omdat ze op 22 februari 2019, het 40-jarig jubileum hebben gevierd van de onafhankelijkheid van hun natie. “Vanaf het begin van de onafhankelijkheid begrepen onze voorouders dat wat ons bindt altijd sterker geweest is dan wat ons soms kan scheiden. Een van die sterke punten is het lid zijn van deze Caribische Gemeenschap, waardoor we de kracht kunnen laten zien in ons eenheidsfront over belangrijke internationale kwesties”, zei de premier.

We bevinden ons in een fase waarin een serieuze introspectie van onze kant is vereist. De wereld ziet ons nu meer dan ooit als één regio. Onze individuele omvang vereist dat we ons als één gedragen, maar we praten alleen maar en houden vast aan onze individuele soevereiniteit. De geschiedenis heeft aangetoond dat we alleen maar sterker worden als we onze krachten bundelen. Ons voortbestaan, onze verplichtingen tegenover onze burgers, onze nalatenschap, allemaal vereisen dat we de nodige actie ondernemen.

Het doel is om meer significante resultaten te boeken in de strijd tegen de stroom van illegale drugs en wapens, grensoverschrijdende criminaliteit en de verhoogde incidentie van moorden. Het meest bemoedigend in deze is het besluit van de CARICOM-ministerraad om minstens tweemaal per jaar bijeen te komen om hun verantwoordelijkheid binnen het kader te vervullen. We zien uit naar meer gedetailleerde presentaties met bijbehorende actieplannen voor de regio tijdens deze vergadering, aldus premier Allen Chastanet van St. Lucia.