Samenwerkingsovereenkomsten en MOU’s getekend tussen de Republiek Suriname en Volksrepubliek China

Samenwerkingsovereenkomsten en MOU’s getekend tussen de Republiek Suriname en Volksrepubliek China

27-11-2019
De regeringen van de Volksrepubliek China en de Republiek Suriname hebben tijdens het staatsbezoek van president Desiré Delano Bouterse veertien samenwerkingsovereenkomsten en of MOU’s getekend. Het gaat om overeenkomsten en MOU’s op het gebied van de politieke samenwerking, infrastructuur, sport, veiligheid, volksgezondheid, agrarische ontwikkeling, armoedebestrijding en handel. De ministers van de zijde van Suriname hebben tijdens een plechtig moment met hun respectieve collega van China de documenten ondertekend. Van beide zijden wordt de ontmoeting tussen de beide staatshoofden als zeer vruchtbaar beschouwd.

China en Suriname hebben meer de overeenkomsten getekend om de bilaterale samenwerking naar een hoger niveau te tillen. Beide landen zijn het eens om broeders van elkaar te blijven en elkaar te vertrouwen. Suriname is positief ingestemd met het Belt & Road Initiative zoals voorgesteld door China, omdat het praktische ontwikkelingsmogelijkheden biedt voor Suriname en landen in de regio. Tijdens het staatsbezoek heeft president Bouterse eveneens aangehaald nog steeds achter de one China policy te staan en China’s vreedzame pogingen tot reunificatie.

President Bouterse bracht ook een bezoek aan de premier van de volksrepubliek China, Le Kechiang. De president vervolgt zijn staatsbezoek door ontmoetingen te hebben met vertegenwoordigers van een aantal grote bedrijven. Op het programma staat eveneens een ontmoeting met Surinaamse studenten in China. Het staatshoofd vertrekt na deze reeks ontmoetingen naar de stad Hangzou voor verdere verplichtingen.