E-Gov wil dit jaar aantal zaken introduceren

E-Gov wil dit jaar aantal zaken introduceren

27-01-2020
De E-Government Commissie streeft ernaar om dit jaar een aantal projecten uit te voeren. Eén daarvan is de introductie van de biometrische paspoort. Dit maakt dat de afhandeling van een vertrekkende of aankomende passagier op de luchthaven, sneller geschiedt. Het reizen wordt hiermee gemakkelijker gemaakt. Wel moet er wetgeving op dit stuk geregeld worden. Dit stelt E-Gov coördinator Gardelito Hew A Kee in het programma Kennisgeving.

Het biedt ook de mogelijkheid om visa free agreements aan te gaan met landen binnen de Europese Unie (EU). Momenteel wordt er hard gewerkt aan de migratie van emailadressen naar @gov.sr. Met alle ICT’ers van de verschillende ministeries is afgesproken dat dit uiterlijk eind januari het geval moet zijn, met een uitloop naar medio februari. Het is de bedoeling dat alle ambtenaren voorzien worden van een email adres. Een van de voordelen hiervan is dat de overheid zal stoppen met het uitdraaien van duizenden salarisstrookjes elke maand. De ambtenaren krijgen dan via de mail hun loonoverzicht te zien. Dit zal volgens Hew A Kee een enorme besparing betekenen voor de overheid.

Naar de burger toe wordt de customerlijn 5555 weer in het leven geroepen. Elke klacht of suggestie kan via dit platform verzonden worden richting het desbetreffende ministerie of departement waarbij men ook reactie daarop krijgt. Niet onbelangrijk is dat een team reeds bezig is om te werken aan het institutionaliseren van e-government om de werkzaamheden te garanderen. Deze werkarm is momenteel een coördinaatschap op het kabinet van de president.

Daarnaast kijkt Hew A Kee uit naar de realisatie van een van zijn persoonlijke wensen: “Wifi voor onze scholen”. Het doel is om dit jaar nog 100 scholen te voorzien van een Wifi-connectie, zodat studenten de kennis die verzameld is op het web kunnen inzetten voor hun schoolopdrachten als pilot voor e-learning”.

Ook in 2020 staan er nog enkele deadlines op het programma. Tijdens het Staatsbezoek aan China werd een overeenkomst getekend voor de uitbreiding van het Safe City project, met nogmaals 100 locaties die in 2020 zullen worden geplaatst. Binnen de overheid wordt een documentmanagementsysteem geïntroduceerd, waardoor het gebruik van papier wordt teruggedrongen, maar belangrijker nog, de loop van documenten te volgen zal zijn, Aldus Hew A Kee.