Leerlingen Samuelschool blij met tuin

Leerlingen Samuelschool blij met tuin

25-01-2020
Met de heropening van de tuin van de Samuelschool der EBG kunnen de leerlingen  weer genieten van tuinbouwlessen. Dankzij het aquaponicsproject van president Desiré Bouterse, hebben nu meer dan 16 basisscholen, verspreid over de verschillende districten, een tuin. ‘De leerlingen van de Samuelschool gaan leren hoe traditioneel te planten in plantenbakken en ook middels het hydroponics systeem. Er zullen groenten en sierplanten worden geteeld, dat heeft het schoolhoofd, Samantha Bouterse, enthousiast aangegeven.

Basisscholen in onder andere de districten Sipaliwini, Saramacca, Commewijne en Marowijne genieten dagelijks van dit moderne tuinbouwonderwijs. Het aquaponicsproject wordt sinds vorig jaar landelijk uitgevoerd onder leiding van Helmond Proeve in samenwerking met partners. Het project is gestart met het aanleggen van aquaponicssysteem op de scholen, welke is uitgebreid met hydroponicsysteem en het traditioneel planten in openvelden. Met de school wordt overleg gepleegd hoe de tuin precies aan te leggen.

Na een aanvraag gedaan te hebben op het Kabinet van president Desire Bouterse voor het aanleggen van een schooltuin op de Samuelschool, heeft de heropening van de schooltuin op donderdag 23 januari 2020 plaatsgevonden. Dit geschiedde in aanwezigheid van allen die een bijdrage hebben geleverd bij de totstandkoming van de tuin, tezamen met de leerkrachten en de leerlingen. Na de lint door te hebben geknipt, mochten de aanwezigen de tuin bezichtigen.

De leerlingen van deze speciaal onderwijsinstelling zullen dagelijks de tuin beurtelings bezoeken en worden vervolgens getraind hoe gewassen biologisch te telen. De leerlingen Rubia Beerstag en Cailen van Loon vinden het leuk een nieuwe tuin te hebben op school. Zij hebben al kool, sopropo en tajerblad geplant in hun oude tuin.

Met het onderwijzen van deze moderne landbouwactiviteiten aan de jeugd wil president Bouterse de jeugd stimuleren te ondernemen in de agrarische sector. Tegelijkertijd wordt beoogd hoe gewassen biologisch te telen om zodoende gezonde voeding te nuttigen.