Overste Veira terug bij COVID-19 Managementteam

Overste Veira terug bij COVID-19 Managementteam

02-04-2020
Luitenant-kolonel Danielle Veira is terug bij het Nationaal COVID-19 Managementteam. De directeur van het Directoraat Nationale Veiligheid (DNV) is in zelf quarantaine gegaan nadat zij in contact was gekomen met een diplomaat, die COVID-19 positief testte. Samen met Veira kozen ook andere leden van het Managementteam om zichzelf af te zonderen.

Terug in het Managementteam zei overste Veira dat zij in levenden lijve en met Gods wil terug is. Ze benadrukte dat quarantaine nodig is om na te gaan dat de persoon die deze periode moet ingaan niet besmet is en ook niet in de gelegenheid is om andere personen te besmetten, indien de betreffende persoon wel besmet zou zijn. “We moeten het niet nalaten. We moeten het doen. Je helpt de volksgezondheid en je helpt anderen”, sprak overste Veira. “Ik ben goed, nanga Gado wani mi bung”, voegde ze eraan toe. Ze benadrukte niet ziek te zijn en nooit ziek te zijn geweest tijdens de quarantaineperiode. Zij is vlekkeloos door de besmettingsperiode gegaan. “Maar ik was daar ter bescherming van u.”

Over het terugkeren van overste Veira in het openbaar is er op social media enige discussie geweest als zou zij de quarantaineperiode van 14 dagen niet in acht hebben genomen. Directeur Cleopatra Jessurun van Volksgezondheid legde even later uit dat Veira op 17 maart in contact is geweest met de persoon die later positief testte op COVID-19. De quarantaineperiode gaat in vanaf het moment van contact wat het moment van mogelijke besmetting kan zijn. De datum van 17 maart zou het moment kunnen zijn dat de directeur mogelijk besmet kon zijn geraakt. Zij is toen op een later tijdstip in quarantaine geplaatst omdat op een later tijdstip bekend was dat de persoon waarmee zij in contact was, positief was.