President Bouterse doet dringende oproep aan samenleving

President Bouterse doet dringende oproep aan samenleving

27-03-2020
Wij moeten ons bewust zijn dat wij dit virus niet verder mogen toelaten in onze kwetsbare maatschappij. Wij hebben allen meer dan ooit een verantwoordelijkheid voor een ieder. Woorden van president Desiré Bouterse op vrijdag 27 maart in zijn tweede toespraak tot de Surinaamse samenleving, in verband met het COVID-19 coronavirus. Volgens het staatshoofd heeft iedereen individueel een kans om bij te dragen aan het veilig houden van ons dierbaar Suriname. 

COVID-19 heeft volgens de president de wereldwijde economische groei gestagneerd. Hij zegt dat terwijl Suriname net aan het herstellen was van de 2015/2016-crisis, wij nu middenin de COVID-crisis zitten. President Bouterse: “Wij zijn met man en macht aan het werk om zoveel mogelijk mensen veilig te houden. Onthoud u, het virus verspreidt zich niet vanzelf. Het virus verspreidt zich via mensen. Via ons dus. Daarom kunnen wij niet accepteren dat Surinamers mogelijk aan lokale verspreiding van het virus bijdragen door onverantwoordelijk met elkaar om te gaan. Vraagt u zich bij al uw handelingen en gedragingen alstublieft af of u daarmee mogelijk anderen in gevaar brengt.”

Het staatshoofd wijst de samenleving op de beelden van andere landen. “Heel dramatisch. En wij moeten ons bewust zijn dat wij dit virus niet verder mogen toelaten in onze kwetsbare maatschappij. Wij hebben allen meer dan ooit een verantwoordelijkheid voor een ieder. Iedereen heeft individueel een kans om bij te dragen aan het veilig houden van ons dierbaar Suriname.”

Volgens president Bouterse moeten wij ervoor zorgen dat onze zorgverleners, nooddiensten en beveiligers hun werk gepland en beheersbaar kunnen doen. Hij is zeer onder de indruk van de inzet van allen die een positieve bijdrage leveren en roept de samenleving op thuis te blijven als men niet op straat hoeft te gaan. “Helpt u ons. Help onze zorg- en hulpverleners om hun werk te doen,” is de dringende oproep van president Bouterse.

“Laten wij ons verstand gebruiken. Besteed u uw geld zuinig. Betaal u zoveel mogelijk digitaal en giraal. Ondanks de stress die deze nieuwe situatie met zich meebrengt, gaat u alstublieft met respect om met elkaar. Het is nu de tijd om voor elkaar te zorgen en te delen wat wij hebben,” sprak het staatshoofd verder. Hij doet een beroep op alle moeders en vaders om hun gezin volgens de hygiëne richtlijnen voor te bereiden en senioren familieleden te helpen, aangezien die extra kwetsbaar zijn.