Regering geeft Staatsolie beheer over Afobakadam

Regering geeft Staatsolie beheer over Afobakadam

02-01-2020
De Surinaamse regering heeft na het moment van de overname van de Afobakadam van Alcoa, deze vervolgens overgedragen aan Staatsolie. Hiermee is Staatsolie nu verantwoordelijk voor het beheer van de dam. “Staatsolie heeft de dam overgenomen met alles dat erbij hoort”, zegt Staatsolie-directeur Rudolf Elias. Hij ging samen met andere sprekers tijdens een door de regering belegde persconferentie in het perscentrum in op vragen rondom de overname van de stuwdam.

Minister Sergio Akiemboto van Natuurlijke Hulpbronnen zegt dat er in het parlement discussies waren over het onderbrengen van de dam bij een staatsbedrijf. “We hadden opties om een nieuwe entiteit op te zetten of te kiezen voor een bestaande, waarbij we toch een aantal garanties konden inbouwen om een vlotte overdracht van de dam te verzekeren. De meest voor de hand liggende optie was dat het bij Staatsolie werd ondergebracht, omdat het financieel goed ingedekt kan worden en omdat er voldoende technici in huis zijn om de zaak draaiende te houden.”

Met betrekking tot onderhoud zegt de minister dat het Surinamers zijn die de dam de afgelopen jaren hebben gedraaid en het zijn dezelfde Surinamers die het onderhoud gaan doen. Er zijn onderhoudsplannen overgenomen vanuit Suralco, die we zeker gaan aanscherpen en verder gaan uitwerken. Er zijn een aantal condities ingebouwd om te garanderen dat de dingen die gedaan moeten worden om de dam draaiende te houden, optijd zullen worden gedaan. “Wij zullen daarvan niet afwijken.”